Vägen till jobbet

För att bli ställningsbyggare behöver du inga förkunskaper eller tidigare utbildning.

Utbildningen får du på företaget som lärling.
1

Att presentera sig själv

För att söka ett jobb behöver du skriva en kort text om dig själv alltså ett CV. Berätta var du har arbetat tidigare och lite mer om dig själv. Här finns det en CV-mall till din hjälp, som du enkelt kan fylla i.

2

Kontakta arbetsgivare

Använd “Var finns jobben”-kartan. Hitta ett företag nära dig och kontakta dem.

3

Sök jobbet!

Ställningsbranschen är i ständigt behov av nya medarbetare, ring eller skicka din presentation om dig själv till ett företag som skulle passa dig.

4

Intervjun

Det är viktigt att du kommer till intervjun i hela och rena kläder. Ät din favoritfrukost och sov ordentligt. Glöm inte ställa frågor till personen som intervjuar dig, det är inte bara de som ska hitta en ny medarbetare, du ska också hitta en bra arbetsgivare.

5

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Branschen är i stort behov arbetskraft. Inom STIB finns det cirka 120 medlemsföretag som utgör 70% av branschen. Alla företag i STIB är kopplade till kollektivavtal vilket gör att du som arbetstagare blir rättvist behandlad. Med kollektivavtalet regleras bland annat din lön och arbetstider.

6

Tips när du söker ett ställningsbyggararbete

Du måste kunna arbeta på höga höjder och du behöver ha en god fysik. Du gillar att arbeta i team och vill se dagligt resultat.

7

Språkkunskaper

För att kunna arbeta i ställningsbranschen behöver du ha grundläggande kunskaper i antingen svenska eller engelska. Ordboken på bliställningsbyggare.se finns till din hjälp. Där kan du enkelt träna på viktiga ord som är bra att kunna på arbetsplatsen.

8

Lärlingsperioden

När du blivit anställd som lärling får du en lärlingslön. Den höjs sedan successivt under hela utbildningsperioden. Lärlingsperioden och kvalificeringstiden är 42 månader, ungefär tre och ett halvt år.

9

Arbetsmiljö

Som ställningsbyggare byter du arbetsplats ofta, ibland flera gånger om dagen. På vissa företag får du också se andra delar av Sverige och jobba några dagar eller längre tid i en annan stad. Du arbetar oftast utomhus i alla väder.

10

Karriär­möjligheter

Det finns flera karriärmöjligheter som ställningsbyggare. När du är färdig med lärlingsperioden är du yrkesutbildad ställningsbyggare. Därefter kan du exempelvis gå vidare och bli förstemontör, projektledare eller projektchef.